În fiecare an, Ziua Mondială a Astmului este marcată la nivel mondial în prima zi de marți a lunii mai. Campania este organizată de către Inițiativa Globală pentru Astm (Global INitiative for Asthma – GINA) și are ca obiective importante atragerea atenției asupra astmului, îmbunătățirea calității îngrijirii persoanelor cu această afecțiune și asigurarea tratamentului adecvat în fiecare etapă a bolii.

Deși astmul nu poate fi vindecat, este posibil ca acesta să fie controlat, pentru a reduce și preveni agravările sale, denumite exacerbări.

“Să eliminăm prejudecățile despre astm!” este motto-ul care definește anul acesta campania dedicată Zilei Mondiale a Astmului. Sloganul transmite un apel la acțiune pentru a aborda miturile comune și ideile greșite referitoare la astm care împiedică persoanele cu astm să beneficieze în condiții optime de progresele majore făcute în gestionarea acestei afecțiuni.

1

 

Toate acțiunile desfășurate de Ziua Mondială a Astmului au ca scop sporirea nivelul de educație, dar și conștientizarea asupra gestionării eficiente a simptomelor și abilitării pacientului astmatic, pentru a-l încuraja să își trăiască și să-și desfășoare cât mai normal cu putință propria viață.