Detalii Revista

Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica

Revista ALERGOLOGIA Volumul V, nr.4 2021

Dragi colegi,

Ne găsim la ultimul număr din acest an al revistei Alergologia. A fost un an cu multe provocări, în care pandemia de COVID-19 a continuat să ne testeze capacitatea de adaptare și reziliența, dar a fost și anul în care am demonstrat că viața continuă în orice condiții și că împreună putem depăși cu bine obstacolele din viața profesională și personală.

Acest număr al revistei Alergologia este publicat chiar după încheierea Școlii de Iarnă de Alergologie, organizată de SRAIC sub egida Academiei de Științe Medicale. Acest eveniment a reunit medici și cercetători din domeniul alergologiei și imunologiei clinice, dar și din specialitățile conexe, interesați de managementul optim al pacienților cu afecțiuni alergice și, implicit, de ameliorarea calității vieții acestora. În cadrul evenimentului, s-a urmărit prezentarea progreselor din alergologia românească, din perspectiva noilor provocări generate de creșterea prevalenței și poverii socioeconomice induse de afecțiunile alergice la nivel mondial, în noua eră a medicinei de precizie.

Vă propunem în acest număr articole variate, interesante și bine documentate, care sperăm să vă fie utile în practica clinică.

Deschidem numărul cu un document de poziţie al Academiei Europene de Alergologie şi Imunologie Clinică (EAACI), tradus de membrii Grupului de lucru de Juniori din cadrul SRAIC, referitor la urticarie: „Ghidul EAACI/GA2LEN/EDF/WAO pentru definirea, clasificarea, diagnosticul și managementul urticariei”, de Torsten Zuberbier, Marcus Maurer și colaboratorii. Acest document de poziție a fost elaborat în anul 2018, iar recent a fost publicat cel mai nou ghid pentru definirea, clasificarea, diagnosticul și managementul urticariei, care conține câteva modificări importante, în special în ceea ce privește terapia urticariei. Aceste modificări de ultimă oră sunt discutate, alături de alte aspecte referitoare la metodele de evaluare a urticariei, în articolul de la Rubrica specialistului, realizat de Dr. Camelia Felicia Bănărescu și colaboratorii. Dr. Bănărescu abordează acest subiect extrem de util pentru practica clinică de zi cu zi, descriind pe larg principalele scoruri și chestionare care pot fi utilizate pentru evaluarea activității bolii, a nivelului de control al simptomelor și a calității vieții în urticaria cronică spontană.

În continuare, vă propunem o lucrare originală și inovatoare elaborată de Ș.L. Dr. Michael-Bogdan Mărgineanu, care utilizează metode in silico de modelare și predicție a epitopilor pentru limfocite din alergenele din polenul de ambrozia. Rezultatele obținute pot contribui la dezvoltarea unui produs de imunoterapie cu peptide pentru tratarea pacienților alergici.

Vom încheia acest număr cu o altă lucrare originală, în care Ș.L. Dr. Irena Pintea și colaboratorii atrag atenția asupra unui subiect mai puțin discutat, imunodeficiențele primare. Acest grup de afecțiuni heterogene prezintă o prevalență mai înaltă decât cea raportată și nu întotdeauna debutează la vârsta copilăriei. În România, imunodeficiențele primare sunt subdiagnosticate sau diagnosticate tardiv, ceea ce induce un impact important asupra indivizilor afectați și asupra sistemului sanitar.

Sperăm că anul 2022 va fi mai bun decât cel care tocmai se încheie, că vom organiza multe evenimente științifice de calitate în specialitatea noastră și că ne vom bucura de articole cât mai relevante.

Vă dorim Sărbători fericite, cu gânduri bune, prieteni dragi și împliniri!

 

Prof. dr. Carmen Panaitescu
Președinte SRAIC Editor in-chief

Șef lucr. dr. Laura Haidar
Associate editor

 

Citeste revista online